maandag 21 september 2009

Klasdag 3e jaars

Park Spoor Noord

Verslag Wateronderzoek PIME (leerlingen 4F)


PIME

In de maand september bezochten de vierdejaars het PIME (Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie) in Lier. Hier hebben ze water biologisch en chemisch onderzocht. Er werden twee verschillende soorten water getest: water uit de vijver en uit de Nete. Bij de vijver moesten ze met gummi-laarzen aan zoveel mogelijk macro-invertebraten (ongewervelden die we met het blote oog kunnen zien) vangen. Ze hebben o.a. Bloedzuigers en springstaarten kunnen bemachtigen. Terug in het centrum moesten ze deze determineren. Ook moesten ze het water testen op zijn temperatuur, zuurtegraad, hardheid en nog veel meer. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat het water in de vijver en in de rivier weinig tot matig vervuild was. Vol nieuwe kennis vertrokken de leerlingen naar huis.

Nicholas Van Beylen
Lukas DeClerq




Verslag PIME

Woensdagmorgen, 9 september, vertrokken 4A, 4D en 4F met de bus richting Lier. Eenmaal aan ze oever van de Nete, stonden de leerlingen klaar voor een voormiddag vol educatief plezier. Na een korte maar boeiende uitleg, trokken we onze gummylaarzen aan en wandelden we naar de vijver. Samen zochten we naar de wonderen der natuur, namelijk levende organismen onder water. Na lang zoeken, ontdekten we waterdiertjes zoals larven, schrijvertjes, waterschorpioenen, enz.
Maar spijtig genoeg zijn niet alle ontdekkingen aangenaam. 4F vond immers een dobberende, dode kikker. We brachten onze vondsten naar het PIME-labo. Daar deden we chemische experimenten op vervuild en zuiver water. Daarna determineerden we onze gevonden waterdiertjes met behulp van microscopen en determineertabellen. Aan de hand van het aantal soorten dat we gevonden hadden, konden we de kwaliteit van het water bepalen. Na deze educatieve voormiddag keerden we terug naar Antwerpen. Terugblikkend op deze uitstap vonden de meesten het bezoek aan het PIME-centrum een leuke uitstap, maar meningen verschillen.

Manon en Laura, 4F



Verslag studie-uitstap

De wekker ging een kwartier vroeger dan op een gewone schooldag. Dit kon maar 1 ding betekenen: vandaag gaan we naar PIME ! Uiteindelijk vertrokken we, allemaal in sportieve vrijetijdskleding, om half 9, met de bus naar Lier. De studie-uitstap bestond uit 2 delen: een biologisch en een chemisch wateronderzoek, allebei even interessant en spannend.
We kregen groene laarzen, aangezien de jongeren van onze moderne maatschappij zelf geen laarzen meer hebben ! We kregen ook een netje om insecten te vangen die op, in en boven de vijver leven. Wij vonden een kikker (alleen jammer dat hij dood was). De diertjes, het water van de vijver en het water van de Nete onderzochten en vergeleken we. Het was zeer leerrijk. En wie weet was het zelfs zo leuk dat sommigen misschien wel groene laarzen aanschaffen !

Janne en Lieselot, 4F